Pasztet z wątróbek

Polecam ten pasztet wszystkim tym, którzy wątróbki drobiowej nie lubią, a ze względu na anemię muszą dbać o odpowiednią zawartość żelaza w organizmie.

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 cebule
  • 10 dag miękkiego masła
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • majeranek, tymianek, sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie:
Wątróbki oczyścić,umyć i osuszyć .Cebule obrać i pokroić w kostkę a potem podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Przełożyć do miski, wymieszać z majerankiem utartym w dłoniach, tymiankiem,pieprzem.
Na patelni rozgrzać następne 2 łyżki oleju i na nim podsmażyć z każdej strony wątróbkę uprzednio pokrojoną w drobną kostkę.Wystudzić i przełożyć do miski z cebulą. Do tego dołożyć pokrojone jajka i mielone orzechy włoskie. Wszystko razem zmiksować , dodać sól i jeszcze ewentualnie pieprz do smaku. Przełożyć do pojemników. Pasztetem smarować kanapki. Polać ketchupem. Mnie i moim znajomym oraz rodzinie taki pasztet bardzo smakuje.
Porada: można go zamrozić i po odmrożeniu smarować na kanapkach. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx