Pasztet z wątróbek gęsich

Pasztet z wątróbek gęsich

W markecie dostałam wątróbki gęsie i od razu wykonałam z nich prosty, smaczny pasztet. Zainspirowały mnie przepisy z internetu, ale nie byłabym sobą, żebym coś nie zmieniła na mój gust. Polecam, zróbcie ten rarytas a nie pożałujecie !

 

  • Składniki:
  • 1 opakowanie – 350g wątróbek gęsich
  • 1 cebula
  • 1 jabłko kwaśne
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 4 łyżki wina białego
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 suszone śliwki
  • szczypta suszonego rozmarynu

Wykonanie:
Wątróbki odmrozić, oczyścić z błon, umyć, zalać mlekiem tak by były przykryte i zostawić na noc. Odsączyć z mleka,osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na mniejsze części.
Jabłko i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
1 łyżkę masła klarowanego rozpuścić na patelni, wsypać cebulę,zeszklić, potem do niej dodać jabłko. Chwilę smażyć, posypać przyprawą korzenną i dodać powidła śliwkowe. Smażyć wszystko ok 2 min. Wlać do tego wino i dusić aż się zredukuje.  Składniki przesmażone przesunąć na bok patelni a w wolne miejsce dodać 1 łyżkę masła klarowanego.Rozpuścić je i przesmażyć na nim wątróbkę po 1 min z każdej strony. W środku musi być miękka.
Przestudzić. Zawartość patelni przełożyć do blendera, dodać sól i pieprz do smaku oraz 3 łyżkę rozpuszczonego masła klarowanego. Wszystko zmiksować na gładką pastę i przełożyć do miseczki. Na wierzch położyć kawałeczki pokrojonych suszonych śliwek. Jeżeli nie masz śliwek to może być żurawina suszona. Pasztet przełożyć do lodówki by stężał. Smarować dowolne pieczywo. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx