Pieczeń rzymska z jajem

Prosta do wykonania a jak smaczna, przydaje się zarówno na obiad czy drobno pokrojona na kolację do pieczywa. Smacznego!

  • Składniki:
  • ok. 1 kg  mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • dowolne przyprawy ( dałam : vegetę, sól, pieprz, majeranek)
  • 1 jajko
  • 3-4 ugotowanych jajek na twardo
  • mielony żółty ser do posypania mięsa

Wykonanie:
Mięso mielone łączymy z dowolnymi przyprawami i surowym jajkiem. Wyrabiamy jak na klopsy, wlewając odrobinę wody przegotowanej. Połowę masy wykładamy  do foremki keksowej, na to połówki jajek gotowanych oczywiście obranych ze skorupek. Przykrywamy drugą połówką masy mięsnej. Takie foremki keksowe wyszły mi 2 szt. Przekładamy do nagrzanego piekarnika . Piec w 180 stopniach C ok. 1 godz. Gorące wyjąć na kratkę i posypać tartym żółtym serem to ładnie na wierzchu się roztopi. Do obiadu kroić grubsze plastry polane dowolnym sosem, a do kolacji cieńsze i obłożyć nimi pieczywem.Smacznego!

pieczeń rzymska z jajkiem

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx