Pieczony klops z warzywami konserwowanymi

W lodówce miałam filety z kurczaka, konserwowany ogórek wraz z papryką i kukurydze. Zobaczcie co z tego wyszło, danie  obiadowe lub kolacyjne na co najmniej 6-8 osób. Polecam!

  • Składniki:
  • ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka ( mogą być z indyka)
  • 1 łyżka przyprawy do gyros
  • sól i pieprz
  • 1 bułka kajzerka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 konserwowa papryka.
  • kukurydza z puszki 3 łyżki
  • szczypta czosnku granulowanego
  • natka pietruszki
  • olej do posmarowania foremek aluminiowych
  • 1 jajo
  • 50 g żółtego tartego sera

Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić, zmielić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie i odcedzić. Odcedzić z zalewy też ogórki, paprykę i kukurydzę. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, przyprawy, jajko i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszać dobrze z mięsem i przełożyć po połowie porcji do 2 foremek aluminiowych. Na powierzchnię każdej foremki nałożyć warzywa konserwowe drobno w kosteczkę pokrojone. Przykryć obie foremki pozostałą warstwą mięsa. Na wierzch przyprószyć żółtym tartym serem. Foremki przełożyć do piekarnika i zapiec w 180 stopniach C ok 50 min. Pieczone mięso podzielić na porcje i udekorować ketchupem. Można podawać dowolnie. Ja podałam jako obiad z ziemniakami i szparagami zielonymi z wody. Smacznego!

Uwaga!

Jeżeli nie masz konserwowanej papryki to możesz użyć surowej wcześnie drobno pokrojonej i przesmażonej np z cebulką na patelni. Do tego dania możesz też użyć marynowanych pieczarek lub grzybków leśnych.

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx