Pieczony indyczy udziec
Mięso mięciutkie, polane sosem i podane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką stanowi ciekawe i smaczne danie obiadowe.
- Składniki:
- 1 udziec indyczy o wadze ok. 1 kg
- 1 cebula
- garść suszonych śliwek lub śliwek wędzonych
- sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- po szczypcie: majeranku , oregano, pieprzu ziołowego
- troszeczkę peperoncino (chili w płatkach), a jeżeli nie macie to może być w proszku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Mięso oczyścić z kości i ścięgien. Umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do miski. Skropić olejem, posolić, posypać mielonym pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym dość obficie. Udziec owinąć nicią bawełnianą tak by tworzył 1 zwarty kawałek. Skropić octem balsamicznym, mięso wymieszać w marynacie, a potem przykryć miskę folią. Odstawić ją na noc do lodówki.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Śliwki pokroić na małe kawałeczki. Na głębokiej patelni z olejem zeszklić cebulę i dodać do niej śliwki. Dodać do tego majeranek roztarty w dłoni, oregano, peperoncino i całość podprażyć. Wlać do patelni ok. 150 ml wody i włożyć zamarynowany udziec indyczy. Wlać z miski na patelnię resztę marynaty z miski. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok. 50 minut. Mięso przestudzić, wyjąć z niego nici, pokroić na porcje lub plastry. Polać utworzonym w czasie pieczenia sosem. Podawać z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem wg uznania. Oczywiście do tego wskazana ulubiona surówka.
Smacznego!