Piernik kujawski
Piernik łatwy do zrobienia, jednak surowe ciasto musi leżakować co najmniej tydzień, by dojrzało do upieczenia. Przełożony domowymi powidłami i posmarowany z wierzchu kajmakiem przystrojonym dowolnymi suszonymi owocami to niebo w gębie, spróbujcie!
- Składniki na ciasto:
- 60 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru kryształ
- 25 dag miodu
- 15 dag margaryny lub masła
- 4 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki pozostałe: - 2 słoiki powideł śliwkowych domowej roboty (Przepis na powidła śliwkowe)
- 1 puszka kajmaku o dowolnym smaku
- suszone owoce i ozdoby typu: płatki kokosowe lub migdałowe, orzechy włoskie
Wykonanie ciasta:
Do miski wsypujemy: mąkę, cukier i rozbełtane całe jajka. W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu miód z margaryną lub masłem. Studzimy i letnie wlewamy do miski z wymieszaną mąką, cukrem i jajami. Na końcu dodajemy sodę i wszystko dokładnie musimy wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 tydzień w chłodne miejsce.
Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na 3 równe części, rozwałkować na stolnicy podsypując mąkę i upiec 3 placki (każdy osobno) w temperaturze 160 stopni C ok. 20 min (sprawdzić suchym patyczkiem).
1 i 2 placek przekładamy powidłami śliwkowymi (można marmoladą). Nakładamy je na siebie. Na wierzch nakładamy 3 placek, który smarujemy kajmakiem z puszki (można lekko podgrzać w kąpieli wodnej puszkę, by lepiej kajmak nam się rozsmarował). Na końcu dowolnie ozdabiamy. Ja wykorzystałam suszone figi i kawałki płatków kokosowych oraz pokrojone orzechy włoskie.
Smacznego!