Piernik-miodownik z nadzieniem

Po świętach została Ci przyprawa piernikowa ? Zrób smaczny pierniko- miodownik z nadzieniem budyniowym. Najlepszy na drugi i trzeci dzień kiedy ciasto skruszeje. Polany lśniącą kakaową polewą. Polecam na uroczystości rodzinne i karnawał.  Smacznego!

 

  • Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki miodu
  • Składniki na krem:
  • 1 szkl. mleka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g masła
  • Składniki na polewę:
  • 80 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka maślanki lub kwaśnej śmietany

 

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, przełożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni C ok. 25 minut od razu dwie blachy na termoobiegu. Jeżeli nie ma termoobiegu , można upiec na jednej a po przestudzeniu przekroić ciasto na dwie części. Porada: Ponieważ ciasto jest klejące ,najlepiej je rozwałkowywać od razu przez i na papierach do pieczenia. Potem od razu z papierem przenieść do blach.
Wykonanie kremu:
Zagotować w rondelku mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno w kubku rozmieszać mąki w małej ilości zimnego mleka i ciągle mieszając wlać do wrzącego mleka. Mieszać aż do uzyskania gęstego budyniu. Przykryć folią by nie zrobił się kożuch, wystudzić. Masło zmiksować a następnie dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu ciągle mieszać aż powstanie krem. Nałożyć go na pierwszą warstwę ciasta. Przykryć drugą warstwą ciasta.
Wykonanie polewy:
Do rondelka przełożyć składniki polewy, gotować do gęstości kwaśnej śmietany i jeszcze gorącą polać wierzch ciasta. Ciasto jest bardzo kruche i smaczne na drugi dzień, kiedy to skruszeje. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx