Po świętach została Ci przyprawa piernikowa ? Zrób smaczny pierniko- miodownik z nadzieniem budyniowym. Najlepszy na drugi i trzeci dzień kiedy ciasto skruszeje. Polany lśniącą kakaową polewą. Polecam na uroczystości rodzinne i karnawał. Smacznego!
- Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki miodu
- Składniki na krem:
- 1 szkl. mleka
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g masła
- Składniki na polewę:
- 80 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka maślanki lub kwaśnej śmietany
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, przełożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni C ok. 25 minut od razu dwie blachy na termoobiegu. Jeżeli nie ma termoobiegu , można upiec na jednej a po przestudzeniu przekroić ciasto na dwie części. Porada: Ponieważ ciasto jest klejące ,najlepiej je rozwałkowywać od razu przez i na papierach do pieczenia. Potem od razu z papierem przenieść do blach.
Wykonanie kremu:
Zagotować w rondelku mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno w kubku rozmieszać mąki w małej ilości zimnego mleka i ciągle mieszając wlać do wrzącego mleka. Mieszać aż do uzyskania gęstego budyniu. Przykryć folią by nie zrobił się kożuch, wystudzić. Masło zmiksować a następnie dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu ciągle mieszać aż powstanie krem. Nałożyć go na pierwszą warstwę ciasta. Przykryć drugą warstwą ciasta.
Wykonanie polewy:
Do rondelka przełożyć składniki polewy, gotować do gęstości kwaśnej śmietany i jeszcze gorącą polać wierzch ciasta. Ciasto jest bardzo kruche i smaczne na drugi dzień, kiedy to skruszeje. Smacznego!