Pierogi pieczone na ostro
Te pierogi powstały z myślą wykorzystania reszty drożdży świeżych, które miałam w lodówce.
- Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko do posmarowania gotowych pierogów przed pieczeniem
- 4 dag drożdży świeżych
- 10 dag margaryny lub masła
- 2/3 szkl. mleka
Składniki na farsz:
Farsz możecie dać dowolny np. brokuł, feta. orzechy. Ja dałam to co miałam w lodówce, a mianowicie: - 1 serek valbou
- 1 serek mascarpone
- sól, pieprz do smaku
- szczypta chili
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać do nich 1 łyżkę mąki,wlać trochę letniego mleka. Wymieszać i zostawić do podrośnięcia zaczynu. Resztę składników ciasta przełożyć do miski, wymieszać i dodać podrośnięty zaczyn.,Wyrobić ciasto tak, by się odklejało od ręki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Podzielić na 2 części. Rozwałkować lekko podsypując mąką. Wykrawać koła, na środek każdego nakładać farsz i zlepiać pierogi. Następnie je przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do podrośnięcia a przed samym pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni C ok 25 min. Smacznego!
Przestygnięte można zamrażać i odgrzewać w piekarniku lub na suchej patelni.