Pierogi pieczone na ostro

Pierogi pieczone na ostro

Te pierogi powstały z myślą wykorzystania reszty drożdży świeżych, które miałam w lodówce.

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko do posmarowania gotowych pierogów przed pieczeniem
  • 4 dag drożdży świeżych
  • 10 dag margaryny lub masła
  • 2/3 szkl. mleka
    Składniki na farsz:
    Farsz możecie dać dowolny np. brokuł, feta. orzechy. Ja dałam to co miałam w lodówce, a mianowicie:
  • 1 serek valbou
  • 1 serek mascarpone
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

 

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać do nich 1 łyżkę mąki,wlać trochę letniego mleka. Wymieszać i zostawić do podrośnięcia zaczynu. Resztę składników ciasta przełożyć do miski, wymieszać i dodać podrośnięty zaczyn.,Wyrobić ciasto tak, by się odklejało od ręki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Podzielić na 2 części. Rozwałkować lekko podsypując mąką. Wykrawać koła, na środek każdego nakładać farsz i zlepiać pierogi. Następnie je przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do podrośnięcia a przed samym pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni C ok 25 min. Smacznego!
Przestygnięte można zamrażać i odgrzewać w piekarniku lub na suchej patelni.

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx