Pierogi z bobem i chipsami z boczku wędzonego
Pierogi są łatwe do zrobienia. Farsz z bobu, serka i cebulki tworzą niepowtarzalny smak, a do tego chipsy z boczku wędzonego, palce lizać! Wegetarianie podają pierogi bez boczku, polane stopionym masełkiem z bułką tartą. Przepis podpatrzony od Ewy Wachowicz i troszeczkę zmodyfikowany na własne potrzeby.
- Składniki na ciasto:
- 1 szklanka maślanki o temperaturze pokojowej
- 2,5 szklanki mąki i mąka do podsypania
Składniki na farsz: - 0,5 kg świeżego bobu lub mrożonego
- 250 g sera ricotta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- rozmaryn do smaku
Wykonanie ciasta:
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i zarabiając stopniowo wlewać maślankę. Jeżeli ciasto jest za luźne to podsypać mąkę, a za ścisłe to dolać maślanki. Zagnieść kulę, przykryć talerzem odwróconym do góry nogami, by ciasto odpoczęło. Tymczasem zrobić farsz (najlepiej dzień przed lepieniem pierogów) i przechować go w lodówce, by stężał.
W osolonym wrzątku ugotować bób, wystudzić i obrać z osłonek i rozgnieść widelcem. Do bobu dodać drobno pokrojoną cebulkę, którą zezłociliśmy na maśle klarowanym. Farsz łączymy z serem drobno pokrojonym, solą, pieprzem i rozmarynem do smaku. Wszystko starannie mieszamy.
Ciasto pierogowe dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkujemy na grubość ok. 2 mm, wycinamy szklanką koła i na środek każdego nakładamy łyżeczką farsz. Dokładnie sklejamy pierogi. Wrzucamy na przygotowany osolony wrzątek i od wypłynięcia ok. 2 min przekładamy łyżką cedzakową na sito, przelewamy zimną wodą. Porcje pierogów układamy na talerzach, polewamy stopionym masłem klarowanym i przyrumienioną bułką tartą. Dla mięsożerców proponuję podać te pierogi z chipsami z boczku wędzonego.
Chipsy z boczku wędzonego:
Na suchej patelni wytapiam paseczki boczku wędzonego i powstałe chipsy układam obok pierogów. Chipsy też można podawać jako przystawkę do innych dań.
Smacznego 🙂