Pierogi słoneczka z serem
Pierogowe słoneczka z pewnością zasmakują wszystkim. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 2/3 szkl. wrzącej wody
- Składniki na farsz:
- 1/2 kg twarogu mielonego
- 1 żółtko
- rodzynki przelane wrzącą wodą i namoczone
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka suchego budyniu waniliowego (dzięki niemu farsz będzie sztywniejszy).
Wykonanie ciasta:
Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek i w niego wlać olej. Wymieszać a następnie cienkim strumieniem lać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
Wykonanie farszu:
Do miski przełożyć twaróg, dodać pozostałe składniki i dobrze całość wymieszać. Przygotować małą łyżeczkę, której zawartość farszu będzie na 1 pieróg.
Wykonanie słoneczek pierogowych:
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą cienko rozwałkować, szklanką wyciąć koła i na połowie ilości kół położyć po 1 łyżeczce farszu twarogowego. Następnie przykryć kołem bez farszu i za pomocą widelca odcisnąć rand pieroga. Utworzą się „słoneczka”, które wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 2 min. Podajemy na talerze polane śmietaną.
Jeżeli chcemy mieć pierogi zamrożone to po ugotowaniu wkładamy je do wrzącej wody, odcedzamy na sicie i przekładamy na silikonową podkładkę, jeden obok drugiego. Całość wkładamy na półkę zamrażarki i mrozimy ok 1 godz. Po czym przekładamy do woreczków foliowych i przechowujemy w zamrażalce. Smacznego!