Pikantne plastry z fileta z indyka
Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni z nowymi przyprawami i smakami – polecam pikantne plastry z fileta z indyka. Może być podane jako danie obiadowe lub kolacyjne. Może być tez zrobione z fileta z kurczaka. Marynuje się i na 3 dni odstawia do lodówki. W 4 dniu tylko obsmaża obustronnie i gotowe.
- Składniki:
- 1/2 kg fileta z indyka pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm
- 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
- 1/2 szklanki oleju
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki suchego oregano
- 2 łyżki suchego majeranku
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki zielonego tabasco
- 1/2 łyżki curry
Wykonanie:
Z podanych składników wymieszać marynatę. Zalać nią plastry fileta indyka i dobrze wymieszać. Odstawić na 3 dni do lodówki. Na 4 dzień na suchej patelni obsmażyć zamarynowane mięso obustronnie. Podawać dowolnie: z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem. Można polać marynatą z patelni po obsmażeniu mięsa.
Smacznego 🙂