Pomysł i przepis siostry Faustyny. Wyszła pizza smaczna i polecam dla tych, którzy nie tolerują glutenu. Polecam!
- Składniki:
- 2 op. serka wiejskiego
- 2 jaja
- 1/2 szkl. tartego sera żółtego
- dowolne dodatki( u mnie):
- plasterki salami
- przesmażone pieczarki z cebulką
- małe pomidorki
- kolorowa papryczka
- przyprawy:
- sól i pieprz
- oregano
Wykonanie:
Do miski blendera włożyć serek wiejski, rozmącone jaja , 1/4 szkl. sera żółtego tartego i przyprawy do smaku
Wszystko zblendować. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i na niej rozsmarować albo 1 prostokątny placek albo 2 mniejsze okrągłe. Na placki naszej pizzy nakładamy wędlinę, pieczarki, warzywa i na całość dajemy resztę tartego żółtego sera. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika , termo obieg lub góra- dół, na 20 min( do roztopienia się sera. Pizza nam troszeczkę urośnie. Smacznego!
Uwaga!
W sezonie można na nią nakładać sezonowe warzywa np. cukinię, bakłażan, zielony groszek, fasolkę szparagową, kukurydzę, dynię….