Placek drożdżowy ze śliwką
Ten placek chociaż jest drożdżowy to robi go się błyskawicznie. Nie trzeba robić rozczynu, wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Odpowiednio tylko łączy się składniki i przekłada na blachę. Aby ciasto nie lepiło się, na dłonie nakładam oliwę i kłopot z głowy. A efekt, smak i zapach roznosi się po całym domu. Polecam!
- Składniki na kruszonkę:
- 10 dag mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 5 dag cukru
- 5 dag masła
- Na ciasto:
- 10 dag świeżych drożdży
- 60 dag mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 3 całe jajka
- Dodatkowe składniki:
- 1 mały słoik powideł śliwkowych
- 50 dag wypestkowanych śliwek
- Blacha 25/35 cm
Wykonanie kruszonki:
Posiekać wszystkie składniki, a potem rozetrzeć je palcami. Przełożyć do lodówki.
Wykonanie ciasta:
W misce połączyć ze sobą rozkruszone drożdże, cukry i wlać do tego lekko podgrzane mleko (uwaga!- nie może być gorące ani ciepłe tylko lekko podgrzane). Do tego wlać olej, rozmącone jajka, wymieszać najpierw łyżką, a potem ręką. Ciasto ma być dość luźne i nie wolno dosypywać do niego większej ilości mąki. Przenieść ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu surowego ciasta drożdżowego rozsmarować cienką warstwę powideł. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek tak by strona przekrojona była na wierzchu placka. Z lodówki wyjąć uprzednio przygotowaną kruszonkę i rozsypać ją na całej powierzchni ciasta (na śliwki). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest gotowe nakłuwamy je patyczkiem (musi być suchy).
Smacznego!