Placek kruszonkowy z wiśnią
Placek kruszonkowy z wiśnią – przepis. Uwielbiacie kruszonkę wyjadać z placka i do tego macie zamrożone białka, które pozostały z innych wypieków? Ten placek to tylko sama kruszonka, wiśnie i piana z białek. Niebo w gębie – polecam!
- Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki dodatkowe: - 2 garście wydrylowanych wiśni
- na pianę: dowolna ilość białek rozmrożonych, szczypta soli i pół szklanki cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miksera i rozdrobnić na piasek. 3/4 tego piasku kruszynkowego wykleić na blachę przedtem wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Lekko docisnąć. Na to wyłożyć pozbawione pestek wiśnie ok. 2 garści. Na owoce nałożyć ubitą pianę z białek (ja miałam 6 białek i ubiłam z 1/2 szklanki cukru). Na całość nasypać resztę kruszonkową piasku. Piec w nagrzanym piekarniku 190 stopni C 40 minut.
Smacznego! 🙂