Placek rabarbarowo-czekoladowy

Placek rabarbarowo-czekoladowy

Placek rabarbarowo-czekoladowy

Przepis Sylwii z Mielca. Rabarbar rośnie na działce, więc w połączeniu z białą czekoladą wyszła niezła pychotka. Najlepiej mi smakowała chrupka kruszonka na bazie cukru brązowego i wiórków kokosowych. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju (ja dałam  słonecznikowy)
  • 20 dag jogurtu
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka białej czekolady (10 dag)
  • dodatkowo: 3-4 gałązek rabarbaru
    Składniki na kruszonkę (palce lizać!):
  • 5 dag masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru brązowego

 

Wykonanie:
Kruszonka:
Rozetrzeć w palcach mąkę z wiórkami kokosowymi, cukrem i masłem. Schłodzić w lodówce.

 

Ciasto:
Czekoladę zetrzeć na tarce. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Osobno utrzeć jajka z cukrem do białości. Do tego powoli ciągle miksując wlać olej. Potem porcjami dodawać jogurt. Wsypać do tego stopniowo wymieszane mąki z proszkiem. Miksować i na końcu dodać czekoladę. Teraz wszystko wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać na blachę (21x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

 

Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i takie długie, całe laski wyłożyć na wierzch ciasta zachowując odstępy miedzy nimi.
Ciasto posypać schłodzoną kruszonką i całość włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 45 min. Kruszonka powinna być mocno zarumieniona i smacznie nam chrupać podczas jedzenia. Smacznego!

 

Placek rabarbarowo-czekoladowy

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx