Placki twarogowe polane syropem arbuzowym
Chciałam zachować smak arbuza, dlatego że latem arbuzy są tanie i łatwo dostępne. Syropem arbuzowym polewam nie tylko placki, lecz lody, kisiele i budynie. Przepis na syrop wymyśliłam sama i smakuje nawet wtedy, gdy zima za oknem.
- Składniki na placki:
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 kostka (200g) twarogu chudego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i pozostawić w lodówce na pół godziny, po czym smażyć obustronnie na rozgrzanym ogniu. Polać syropem arbuzowym.
- Składniki na syrop arbuzowy:
- 1 kg obranego i oczyszczonego z pestek arbuza
- 1 opakowanie dżemix-u 3:1
- 2 galaretki truskawkowe
- 330 g cukru
Wykonanie syropu:
Arbuz kroję na cząstki, wsypuję dżemix, gotuję 2 minuty, wsypuję cukier, gotuję ciągle mieszając następne 2 minuty. Potem wsypuję 2 galaretki i chwilę je zagotowuję. Gorący syrop przelewam do wyprażonych słoików i odwracam do góry dnem. Przykrywam kocem do wystygnięcia.