Placki twarogowe z syropem arbuzowym

Placki twarogowe

Placki twarogowe polane syropem arbuzowym

 

Chciałam zachować smak arbuza, dlatego że latem arbuzy są tanie i łatwo dostępne. Syropem arbuzowym polewam nie tylko placki, lecz lody, kisiele i budynie. Przepis na syrop wymyśliłam sama i smakuje nawet wtedy, gdy zima za oknem.

 

  • Składniki na placki:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 kostka (200g) twarogu chudego
  •  olej do smażenia

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i pozostawić w lodówce na pół godziny, po czym smażyć obustronnie na rozgrzanym ogniu. Polać syropem arbuzowym.

 

  • Składniki na syrop arbuzowy:
  • 1 kg obranego i oczyszczonego z pestek arbuza
  • 1 opakowanie dżemix-u 3:1
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 330 g cukru

 

Wykonanie syropu:
Arbuz kroję na cząstki, wsypuję dżemix, gotuję 2 minuty, wsypuję cukier, gotuję ciągle mieszając następne 2 minuty. Potem wsypuję 2 galaretki i chwilę je zagotowuję. Gorący syrop przelewam do wyprażonych słoików i odwracam do góry dnem. Przykrywam kocem do wystygnięcia.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx