Placuszki z przepisu na blogu,, Kuchnia z sercem”. Dżem mój. Połączenie smakowe wyśmienite. Polecam!
- Składniki na placuszki:
- 2 szkl. kefiru
- 2 jaja
- 1/2 szkl. cukru ( ja dałam mniej)
- 1,5 szkl. maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 1 mały słoik dżemu cytrynowego z cukinii
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kefir połączyć z rozbełtanymi jajami i cukrem. Do tego przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszać i na rozgrzany olej wlewać małe placuszki. smażyć obustronnie na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i przełożyć na talerze. Każdy placuszek posmarować cytrynowym dżemem cukiniowym. Smacznego!
Przepis na dżem cytrynowy z cukinii: