Racuchy rabarbarowe

Racuchy rabarbarowe

Racuchy rabarbarowe

 

Proponuję dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić na obiad lub kolację i mają rabarbar.

 

  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 l mleka zsiadłego lub kefiru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jaja
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania usmażonych racuchów
  • ręcznik papierowy do odsączania nadmiaru tłuszczu
  • 2-3 laski rabarbaru

 

Wykonanie:
Rabarbar oczyścić z włókien, umyć i drobno pokroić na małe kawałki. Mąkę, cukry, sodę wymieszać. Dodać mleko zsiadłe lub kefir i wymieszać. Dodać 2 wcześniej widelcem roztrzepane jajka. Wszystko razem wymieszać tak by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodać do ciasta kawałeczki rabarbaru i wymieszać. Na patelnię wlać olej i smażyć obustronnie każdy racuszek. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gorące racuchy posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx