Sezon truskawkowy w pełni więc postanowiłam zrobić coś innego z nich. Poszperałam w różnych przepisach i uwagę moją przykuły te niebanalne placuszki. Połączone z serkiem waniliowym tworzą duet wręcz znakomity. Polecam!
- Składniki:
- 3 jaja
- 300 g truskawek
- 130 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 40 g cukru
- 50 ml oleju
- dodatkowo:
- 1 serek homogenizowany duży waniliowy
- odłożone kilka całych truskawek do dekoracji
Wykonanie:
Truskawki umyć, ściągnąć z nich szypułki osuszyć, parę odłożyć całych do dekoracji a resztę zblendować z jajkami surowymi. do przesianej mąki dodać mleko i rozprowadzić je z mąką za pomocą trzepaczki, potem dodać cukier, olej i zblendowane truskawki z jajkami. Masę dobrze wymieszać. Na patelnię rozgrzaną nakładać partiami za pomocą łyżki porcje placuszków i smażyć je obustronnie. Potem przełożyć na ręcznik papierowy. Po odsączeniu tłuszczu przełożyć na talerze, polać serkiem i na to nałożyć całe truskawki. Deser lub obiad na słodko ucieszy wszystkich łasuchów, a w tak upalną pogodę z przyjemnością zje się tak lekkie danie. Smacznego!