Proste, łatwe, szybkie i dietetyczne placuszki na śniadanie, obiad lub kolację, a jeżeli polejesz je syropem owocowym i podasz z owocami mogą być też podwieczorkiem. Z podanej ilości składników wyszło mi 7 małych placuszków. Polecam!
- Składniki:
- 250 g ( 1 kostka twarogu)-ja miałam półtłusty
- 2 łyżki mąki kukurydzianej ( możesz zastąpić dowolną mąką)
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej ( możesz zastąpić ziemniaczaną)
- 2 jaja
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski włóż twaróg i rozgnieć go widelcem. Dodaj rozmącone jaja, przesianą mąkę ze skrobią i proszkiem. mokrymi rękoma formuj placuszki i smaż na rozgrzanym oleju do ze złocenia obustronnie. Przełóż na ręcznik papierowy i odsącz od tłuszczu. można jeść w takiej postaci lub jeżeli lubisz na słodko to podaj z dżemem, owocami lub polej syropem. Można tez polać gęstym jogurtem. Smacznego!