Placuszki z dojrzałych bananów

Kupiłam  okazjonalnie banany i szybko mi zbrązowiały. Rada na nie była tylko taka: zrobię placuszki bananowe. Szybkie, wymieszane widelcem mogą być na obiad, śniadanie lub kolację. Polecam!

 

  • Składniki:
  • dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania placuszków

Wykonanie:
Do większej miski wbić jaja i dodać do nich mleko i cukier. Wymieszać widelcem. Mąkę z proszkiem przesiać do miski i porcjami połączyć z masą jajeczną.  Wymieszać i połączyć z rozgniecionymi widelcem bananami. rozgrzać na patelni olej  i kłaść na niego porcje ciasta smażąc placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączyć placuszki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Ułożyć na talerzach , posypać cukrem pudrem lub tak jak ja to zrobiłam polać sosem owocowym ( zblendowałam truskawki z cukrem pudrem). Smacznego!

placuszki bananowe

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx