Kupiłam okazjonalnie banany i szybko mi zbrązowiały. Rada na nie była tylko taka: zrobię placuszki bananowe. Szybkie, wymieszane widelcem mogą być na obiad, śniadanie lub kolację. Polecam!
- Składniki:
- dojrzałe banany
- 3 jajka
- 1 szkl. mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania placuszków
Wykonanie:
Do większej miski wbić jaja i dodać do nich mleko i cukier. Wymieszać widelcem. Mąkę z proszkiem przesiać do miski i porcjami połączyć z masą jajeczną. Wymieszać i połączyć z rozgniecionymi widelcem bananami. rozgrzać na patelni olej i kłaść na niego porcje ciasta smażąc placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączyć placuszki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Ułożyć na talerzach , posypać cukrem pudrem lub tak jak ja to zrobiłam polać sosem owocowym ( zblendowałam truskawki z cukrem pudrem). Smacznego!