Polędwiczka z indyka

Jeżeli udało Ci się kupić ładną polędwiczkę z indyka to proponuję ją przyrządzić na obiad. Z  jednej  szt. ok 400g będzie obiad dla 3 osób. Nikogo chyba nie muszę przekonywać, że mięso z indyka należy do najzdrowszego mięsa . Ja połączyłam go z jabłkami, a na talerzu podałam z porcją gotowanych brokułów i ziemniakami. Smacznego!

  • Składniki:
  • 1 większa ok.  400 g  polędwiczka z indyka
  • 2 jabłka
  • sól do smaku
  • pierz ziołowy do smaku
  • szczypta przyprawy do drobiu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
Polędwicę umyć, osuszyć i naciąć w poprzek tak by nie przeciąć mięsa. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanki wlewamy 2 łyżki oleju. Na to wkładamy polędwicę. Jabłka obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. W miejsca nacięć mięsa wkładamy półplasterki jabłek. Całość przyprószamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. spryskujemy pozostałym olejem i na dno naczynia wlewamy ok. 5 łyżek wody. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 45 minut. W trakcie pieczenia p[olewamy wytworzonym sosem kilka razy polędwiczkę. Podajemy na półmisku lub osobno na talerzach porcjowaną np z ziemniakami i brokułem . Smacznego!

polędwiczka z indyka
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx