Polędwiczki w sosie własnym z marchewką

Danie obiadowe. Smaczne, pieczone w piekarniku polędwiczki z gotowaną młodą marchewką wszystkim smakuje. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 duża polędwiczka
  • przyprawa kebab-gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchwie
  • szczypta cukru
  • 1 mała śmietanka 30 %
  • 1 łyżeczka kopiasta mąki ziemniaczanej
  • zielony koperek do posypania

Wykonanie:
Polędwiczkę oczyścić z błon, podzielić na ok 5 cm kawałki, obtoczyć w przyprawie, soli i pieprzu. Przygotować naczynie żaroodporne. Skropić olejem dno naczynia, ułożyć pokrojoną w krążki cebulę i drobno czosnek. Na to ułożyć zamarynowana w ziołach polędwiczkę. Polać gorącą wodą tak by tylko lekko przykryła mięso i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40 min. Piec do miękkości mięsa. Tymczasem obrać marchewkę i ugotować ją do miękkości w soli, szczypcie cukru i wodzie. Miękką wyjąć, pokroić na dowolnej wielkości części i przełożyć na talerze. Zielony koperek drobno pokroić. Wyjąć upieczone mięso na talerze. Uzyskany z pieczenia płyn przelać do rondelka, ewentualnie dosmaczać solą i pieprzem oraz przyprawą. Zagęścić mąką wymieszaną ze śmietanką. Podgotować do uzyskania żądanej gęstości. Można uzyskany sos wlać do sosjerek i każdy sam polewa sobie dowolnie mięso a można tak jak to ja zrobiłam włożyć do gotowego sosu mięso i razem z sosem serwować na talerze. Całość obficie posypujemy zielonym koperkiem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx