Przepis pochodzi z bloga kulinarna Viola. Zainspirował mnie do tego stopnia, że musiałam go zrobić i sprawdzić jak smakują pomidorki w żelu. Jeżeli jesteście ciekawi to też zróbcie póki jest sezon na pomidorki koktajlowe. Polecam!
- Składniki na 1 słój:
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 8 kulek ziarnistego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gorczycy białej
- pomidorki koktajlowe
- zalewa na 3 słoiki:
- 1/2 l gorącej wody
- 2 łyżki octu ( ja dałam jabłkowy)
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 1/2 łyżki soli niejodowanej
Wykonanie:
Pomidorki oczyścić, umyć . Na dno każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorczycę oraz ząbek czosnku. Na to ułożyć pomidorki . Wodę, cukier i sól zagotować. Wyłączyć i do gorącego wlać ocet i wsypać żelatynę. Wymieszać aż się dobrze rozpuści. Zalać gorącą zalewą zawartość słoi , zakręcić . Pasteryzować od zagotowania 5 minut.. Smacznego!