Dzisiaj proponuję zrobić na obiad kruchutkie pałki polane sosem pomidorowym o posmaku cebuli. Smacznego!
- Składniki:
- 5 pałek lub udek z kurczaka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
- 4 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Udka lub pałki umyć, oczyścić, wysuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu na złoto z każdej strony. Wyciągnąć mięso i na tej samej patelni zeszklić obraną i pokrojoną w krążki cebulę. Mięso i cebulę przełożyć do brytfanny. W szklance rozmieszać ze sobą ketchup, sól, pieprz,wodę.Zalać tym podsmażoną zawartość brytfanny. Dusić całość pod przykryciem ok. 35 minut. Podawać z ziemniakami, polane wytworzonym sosem pomidorowo-cebulowym. Jeżeli sos wydaje Ci się za rzadki możesz w kubku rozmieszać jogurt z 1 łyżką mąki i zagęścić sos chwilę go podgotowując. Całość dosolić i dodać pieprz do smaku. Smacznego!