Potrawka ryżowa z klopsami

Nie wiesz co zrobić na obiad? W lodówce porcja mielonego , parę pomidorków, puszka kukurydzy i ryż. Oto przykład obiadu lub obiado- kolacji. Pycha, polecam!

  • Składniki:
  • 1 op. mielonego mięsa ( 500g) gatunek jaki masz w lodówce : drobiowe, wieprzowe, wołowe, mieszane…
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 1 pajda czerstwego chleba
  • 2 cebule małe lub 1 duża
  • 1 jajko
  • majeranek, słodka  mielona papryka do smaku
  • 1 puszka kukurydzy
  • ketchup ok. 5 łyżek
  • mąka do obtoczenia klopsów
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia klopsów
  • 1 szkl. ryżu risotto

Wykonanie klopsów:

Mięso łączymy z jajem surowym, namoczoną i odciśniętą z wody pajdą ( kromką) chleba, słodką papryką mieloną, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Dobrze wyrabiamy ręką aż mięso będzie jednolite i kleiste. Ręce natłuszczamy olejem i formujemy klopsy w kształcie pulpetów, które następnie obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na gorącym oleju. Odstawiamy na bok.

Wykonanie sosu:

1 szkl. wody ciepłej wody wlewamy na patelnię w której podsmażaliśmy nasze klopsy, dodajemy ketchup, sól, pieprz, cukier do smaku i mieszamy.

Na dno naczynia żaroodpornego  sypiemy ryż suchy, posypujemy go kukurydzą z sokiem z puszki, na to nakładamy cebulę pokrojoną w  piórka. Zalać przygotowanym sosem. Na wierz położyć pokrojone pomidorki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok.1 godz.  Podawać z surówką.

potrawka ryżowa z klopsami

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Zapraszam do nowej grupy, gdzie można promować swoje strony https://www.facebook.com/groups/2578124759169911

1
0
Skomentuj przepisx