Nie wiesz co zrobić na obiad? W lodówce porcja mielonego , parę pomidorków, puszka kukurydzy i ryż. Oto przykład obiadu lub obiado- kolacji. Pycha, polecam!
- Składniki:
- 1 op. mielonego mięsa ( 500g) gatunek jaki masz w lodówce : drobiowe, wieprzowe, wołowe, mieszane…
- 3 pomidorki koktajlowe
- 1 pajda czerstwego chleba
- 2 cebule małe lub 1 duża
- 1 jajko
- majeranek, słodka mielona papryka do smaku
- 1 puszka kukurydzy
- ketchup ok. 5 łyżek
- mąka do obtoczenia klopsów
- sól, cukier, pieprz do smaku
- olej do podsmażenia klopsów
- 1 szkl. ryżu risotto
Wykonanie klopsów:
Mięso łączymy z jajem surowym, namoczoną i odciśniętą z wody pajdą ( kromką) chleba, słodką papryką mieloną, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Dobrze wyrabiamy ręką aż mięso będzie jednolite i kleiste. Ręce natłuszczamy olejem i formujemy klopsy w kształcie pulpetów, które następnie obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na gorącym oleju. Odstawiamy na bok.
Wykonanie sosu:
1 szkl. wody ciepłej wody wlewamy na patelnię w której podsmażaliśmy nasze klopsy, dodajemy ketchup, sól, pieprz, cukier do smaku i mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego sypiemy ryż suchy, posypujemy go kukurydzą z sokiem z puszki, na to nakładamy cebulę pokrojoną w piórka. Zalać przygotowanym sosem. Na wierz położyć pokrojone pomidorki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok.1 godz. Podawać z surówką.
Zapraszam do nowej grupy, gdzie można promować swoje strony https://www.facebook.com/groups/2578124759169911