Jest to danie jednogarnkowe i co ciekawe im dłużej i więcej razy odgrzewane tym lepsze. Może być na obiad lub obiodo- kolację. Smaczne i wydajne, bo z podanej ilości ugotujecie go cały duży garnek. Polecam!
- Składniki na pulpeciki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 3-4 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- Składniki na potrawkę:
- 1 kg grzybów leśnych ( jeżeli nie masz mogą być pieczarki)
- 3 duże cebule
- 3 różnokolorowe papryki
- 3 ogórki kiszone
- 3 puszki z krojonymi pomidorami
- 500 g ketchupu pikantnego
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie pulpecików:
Mięso mielone połączyć z kaszą manną ,przyprawami, przetartymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem oraz rozbełtanym jajkiem. Namoczoną ręką kulać małe pulpeciki, które potem należy przesmażyć obustronnie na rozgrzanym oleju. Odłożyć je na bok.
Wykonanie potrawki:
W dużym garnku rozgrzewamy olej , szklimy na nim obraną i pokrojoną w piórka cebulę , po chwili wrzucamy oczyszczone i pokrojone na drobno grzyby. Dusimy wszystko ok. 10 minut często mieszając. Potem dodajemy pokrojone w kostkę: ogórki kiszone i paprykę różnokolorową. Zalewamy całość pomidorami z puszek wraz z zalewą i ketchupem.Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Całość dusimy pod przykryciem ok.10 min. Dodajemy przesmażone pulpeciki , mieszamy i razem dusimy następne 10 minut. Smakujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Potrawka ma być gęsta. Można podawać jako danie samodzielne lub jako danie obiadowe połączone z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem. Polecam i smacznego!