Potrawka z młodej kapusty

Już w maju widać na straganach młodą kapustę. Proponuję dla tych, którzy mają kłopoty z jelitami i nie mogą jeść nic surowego taką oto potrawkę . Może być ona z powodzeniem podana jako jarzynka do drugiego dania obiadowego, smakuje też sama w sobie. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchwie
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta wegety domowej roboty( przepis w blogu)
  • pół kieliszka wina czerwonego ( jak nie masz to nie dodawaj)
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • natka pietruszki lub zielony koperek
  •     do smaku można dodać: ocet balsamiczny, cukier, śliwki suszone – jak kto lubi.

Wykonanie:
Kapustę myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Zasypujemy odrobiną soli. Marchew obieramy i kroimy na półtalarki.
Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę i na niej szklimy drobno pokrojoną cebulkę. Do tego wkładamy poszatkowaną kapustę i marchew. Zalewamy 1/2 szkl. gorącej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości kapusty. W połowie jej duszenia wlewamy wino czerwone, dosypujemy do smaku vegetę i pieprz.Ewentualnie podlewamy wodą. Na wierzch kładziemy 2 łyżki masła. Mieszamy a pod koniec duszenia dodajemy 2 łyżki śmietany, dosmaczamy i po wyłączeniu posypujemy koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx