Od dawna przymierzałam się do zrobienia dania z tofu, bowiem dużo słyszałam dobrego o tym twarożku sojowym. Jedzą go Ci którzy dbają o figurę( niskokaloryczny), o dobry cholesterol ( posiada nienasycone kwasy roślinne) , ponadto jest źródłem białka i witamin. Podpatrzyłam w programie kulinarnym,, Gotowi do gotowania start” jak przyrządza danie z zastosowaniem tego produktu znany kucharz. Poeksperymentowałam i podałam na obiadokolację. Smak był pomiędzy naszym bigosem a leczo.Ciekawych zapraszam do zrobienia tego zdrowego i oryginalnego dania.Polecam!
- Składniki:
- 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
- 2 czerwone papryki 2 opakowania tofu( kupiłam w Biedronce)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 – 1,5 łyżeczki sosu sojowego
- olej do smażenia
- szczypta kurkumy
- garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Cukinie obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cukinię mieszając. Wlać troszeczkę wody i dusić do miękkości. Tymczasem umyć papryki i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze części, wrzucić do cukinii i dusić do miękkości papryki, wyłączyć. Tofu odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kwadraty i włożyć do miski. Zamarynować je miodem, oliwą, i sosem sojowym. Dodać przesmażone warzywa, szczyptę kurkumy, sól i pieprz do smaku. Całość porządnie wymieszać i odstawić na bok by smaki się połączyły. Tymczasem na suchej patelni uprażyć garść orzechów włoskich .Dodać do potrawki, wymieszać ,sprawdzić jej smak i ewentualnie jeszcze posolić i dodać pieprz. Smacznego!