Przyprawa korzenna

Przyprawa korzenna

Przyprawa korzenna

 

Będąc na wycieczce w Toruniu, odwiedziłam Muzeum Piernika i zgodnie z podanym tam składem przypraw zrobiłam domową przyprawę. Ilość składników proszę dobierać według uznania. Najważniejszy jest skład 9 przypraw, który był stosowany do wypiekania piernika od dawien dawna przez mieszczki toruńskie.

 

  • Składniki:
  • tarta skórka cytrynowa
  • pieprz
  • tarta kora cynamonowa
  • sproszkowane ziarna kardamonu
  • sproszkowany imbir
  • gwiazdki anyżu
  • sproszkowana kolendra
  • mielone goździki
  • starta gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Ja na 1kg mąki, z której robię ciasto piernikowe, dodaję 3-4 łyżki domowej przyprawy piernikowej. Przyprawę tą dodaję również do swoich powideł śliwkowych. Takie powidła śliwkowo-piernikowe dodaję np. do bigosu. Podnoszą one o niepowtarzalną nutę orientalną jego walory smakowe w polskim bigosie.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx