Jest to danie jednogarnkowe idealne na lato, gdy już urośnie młoda marchewka i można kupić młodą kapustę. Przepis s. Faustyny. Polecam, danie wyszło nie tylko smaczne ale też ekonomiczne bowiem dla 4 osobowej rodzinki wystarczy na dwa obiady lub jeden obiad i podana do pracy na drugi dzień jego wersja pudełkowa, albo jak wolisz obiado- kolacja. Smacznego!
- Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1/2 kg mięsa mielonego( ja miałam mieszane)
- 100 g kaszki jaglanej( 1 torebka)
- zielony koperek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 młode marchewki
- 1 jajo
- 100 ml wody lub bulionu
- sól i pieprz
- przyprawy: ostra i słodka papryka, przyprawa kebab-gyros
- mąka do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Marchewkę umyć, osuszyć i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Kaszę wysypać z woreczka na sito i ją przelać wrzątkiem by pozbyć się goryczki. Potem ugotować w osolonej wodzie ok 15 min ( wg przepisu na opakowaniu). Odcedzić ( ja tą odcedzoną wodę zostawiam jako bulion). Wystudzić odcedzoną kaszę. Do mięsa wrzucić rozbełtane jajo, pokrojony czosnek, przyprawy wg gustu,sól i pieprz oraz wystudzoną kaszkę. Dobrze wyrobić masę i mokrymi rękoma formować pulpety, które obtaczamy mąką. Tak przygotowane podrumienimy z każdej strony na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni. Pulpety odkładamy na bok a na tej samej patelni dodajemy jeszcze trochę oleju i podsmażamy cebulę z marchewką ok. 5 min a potem dodajemy poszatkowaną kapustę. Podsmażamy mieszając a potem polewamy wodą z kaszki ( jak za mało to dolewamy jeszcze przegotowaną wodę i pod przykryciem na małym ogniu dusimy ok. 110 min. Potem na to układamy podrumienione klopsy i jeszcze wszystko dusimy ok 15 min. {Przyprawiamy ponownie do smaku i obficie posypujemy zielonym drobno pokrojonym koperkiem. Smacznego!