Pulpety pomidorowe pod serową kołderką

Odwieczne pytanie każdej gospodyni: -co dzisiaj zrobić na obiad? – a może zrobisz to?  Miałam w lodówce mięso mielone z indyka oraz plastry żółtego sera oraz przecier pomidorowy. Z tych składników wyszło fajne danie, które może być podane jako samodzielne lub obiadowe  z dodatkami ziemniaków, klusek,makaronu, ryżu. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 opakowanie 500g mięsa mielonego indyczego ( może być mielone wieprzowe,wołowe- też Ci się uda)
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie
  • szczypta przyprawy do drobiu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów
  • 2 marchwie
  • 1/4 selera korzeń
  • 1/2 pora
  • 3 ząbki czosnku
  •  2 łyżki masła
  • 4-5 pomidorków suszonych  z zalewy olejowej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta ziół prowansalskich

Wykonanie pulpetów:
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą z wody bułkę, sól i pieprz ,pokrojone na drobno pomidorki suszone, przyprawę do kurczaka i dobrze wszystko wymieszać i wyrobić ręką.
Uformować niewielkie pulpety rękoma zwilżonymi w wodzie, wielkości orzecha włoskiego. Pulpety obtoczyć w mące i odłożyć na talerzu na bok. Tymczasem obrać warzywa i je drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozpuścić masło z olejem z pomidorów suszonych. Na tym przesmażyć warzywa i drobno pokrojony czosnek- zalać je wodą, doprowadzić do wrzenia i na warzywa kłaść pulpeciki. Przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu ok 10 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, ziołami prowansalskimi i dodać przecier pomidorowy. Dusić dalsze 10 min  mieszając delikatnie potrawę od czasu do czasu. Na końcu na pulpeciki położyć plastry żółtego sera i całość poddusić jeszcze ok 5 min tak by się ser rozpuścił. Podawać do obiadu. Można całość też przyprószyć koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

pulpety pomidorowe pod serową kołderką
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx