- Składniki na kwadratową blaszkę, jeżeli użyjesz prostokątnej podwój składniki:
- 4 jajka
- 15 dag mąki tortowej
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sezonowe owoce( ja dałam borówki)
- mąka do obtoczenia owoców
- Składniki na polewę;
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka 3,2%
Wykonanie ciasta:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a jak będą sztywne dodawać stopniowo ciągle ubijając cukry. Ubijać do uzyskania ich szklistości. Potem zmniejszyć obroty i stale ubijając dodawać po 1 żółtku. i olej oraz przesianą mąkę z proszkiem. Ucierać najlepiej drewnianą łyżką. Wyłożyć gotowe ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce obtoczyć w mące iw wyłożyć na wierzch ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok. 35 min -do suchego patyczka.
Wykonanie polewy:
W garnuszku roztopić masło z cukrem, wymieszać i dodać kakao z mlekiem. Mieszając gotować na małym ogniu ok 2 min do uzyskania gęstej konsystencji. Jeżeli wyszła za gęsta dodać troszeczkę mleka. Letnią i płynną polewą polewamy upieczone i wystudzone ciasto. Smacznego!