Pyzy z serem

Pyzy są zrobione wg sekretnego patentu kucharza  p. Jakubiaka, który zdradził go wykonując w programie pt ,,Sztuka mięsa”  -kołduny. Ów patent wykorzystałam do wykonania pyz.Przyda on się również do wykonania placków ziemniaczanych czy klusek szarych. Polecam!

  • Składniki na ciasto do pyz:
  • 1 1/2 kg surowych ziemniaków
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szkl. mąki pszennej i trochę do podsypania deski i omącenia rąk w trakcie kulania pyz
  • sól do smaku
  • Składniki  na farsz:
  • 300g twarogu tłustego
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 3 duże cebule
  • olej lub masło klarowane do ich zeszklenia
  • sól do gotowania pyz

Wykonanie ciasta:

Surowe ziemniaki przecisnąć przez wyciskarkę. Suchy miąższ przełożyć do miski. Nie wylewać płynu  od surowych ziemniaków, bowiem trzeba go zlać do garnka  z wodą w którym będziemy gotować w wodzie nasze pyzy. I tu jest ten patent: wyciskarka nam przetrze ziemniaki na suchy miąższ a płyn z nich da nam to, że podczas gotowania pyzy się nam nie rozpadną. Dodatkowo osiadłą na dnie naczynia po płynie skrobię wsypujemy do miąższu ziemniaczanego. Jeżeli ktoś nie posiada wyciskarki to musi ziemniaki trzeć na tarce o małych oczkach a potem je na gazie lub lnianej ściereczce dobrze odcisnąć, oczywiście wykorzystując i płyn i skrobię. Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę i dodajemy do surowego miąższu ziemniaczanego. Dodajemy również mąkę pszenną i  sól do smaku ( ja dałam 1,5 łyżeczki). Mieszamy i wyrabiamy ciasto omąconymi rękoma. Uwaga! Jeżeli ciasto się nie klei to dodaj jeszcze mąki, bo to zależy od gatunku użytych ziemniaków( najlepsze są te mączyste).

Wykonanie farszu:

Twaróg przekładamy do miski i łączymy z uprzednio zeszkloną cebulką na tłuszczu ( ok 2 łyżek). Resztę cebulki zostawiamy na boku. Przyda się do okraszenia pyz. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Mieszamy i z farszu kulamy niewielkie kuleczki. Odkładamy na bok.

Formowanie pyz:

Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki , ręką formujemy z nich placuszki, na środek każdego kładziemy po 1 kulce twarogowego farszu i zaklejamy , kulając omąconymi rękoma. Gotowe pyzy przekładamy na omąconą deskę. Wodę z płynem z surowych ziemniaków solimy, doprowadzamy ją do wrzenia i wkładamy po kilka pyz. Gotujemy ok.3 min od wypłynięcia. Wyławiamy je łyżką cedzakową, serwujemy na talerzu polane masełkiem z zeszkloną cebulką.  Jeżeli lubisz pyzy z okrasą z boczku wędzonego to go przesmaż wraz z zeszkloną cebulką.Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx