Dziś proponuję na obiad lub obiado- kolację zrobić takie jesienne racuszki o pięknym żółtym kolorze. Można je serwować posypane cukrem pudrem lub posmarowane ulubionym dżemem. Polecam!
- Składniki:
- 200g obranego miąższu dyni
- 1, szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- olej do smażenia
- po 1 2 łyżeczki: sody i proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do miski wbić jajka i pół szkl. lekko ciepłego podgrzanego mleka. Wszystko lekko rozbełtać trzepaczką. Potem do miski dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wszystko ponownie wymieszać na gładkie ciasto mikserem. Gdy ciasto odpoczywa, obrać dynię, sam miąższ bez pestek pokroić na 1 cm kawałki. Potem je wrzucić do rondelka, zalać pół szkl. mleka i dodać cukier . Gotować na małym ogniu często mieszając ok. 20 min. Dynia zmięknie ,odłożyć ją do ostygnięcia. Następnie dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Smażyć na średnim ogniu , na rozgrzanym oleju kładąc łyżką porcje ciasta. Smażymy obustronnie na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym,. Podajemy na słodko posypane cukrem pudrem lub z dżemem. Smacznego!