Różne racuchy robiłam, ale z rabarbarem nigdy. Zawsze wydawało mi się, że będą za kwaśne. Jednak na bazie kefiru i posypane cukrem pudrem okazały się dobre. Polecam!
- Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 l zsiadłego mleka lub kefiru
- 1/4 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- olej
- cukier puder do posypania
- 2-3 laski rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar po umyciu i odsączeniu kroimy na 1 cm kawałki. Do niego dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na patelni rozgrzać olej i nakładamy łyżką ciasto z rabarbarem. Smażymy do rumianego koloru obustronnie. Przekładamy na ręcznik papierowy i nakładamy porcje na talerze obficie je posypując przesianym przez sito cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. smacznego!