Fasolka szparagowa z cebulą i papryką

Przepis z grupy kulinarnej-swojskie jedzonko. Zrobiłam i gorąco polecam! Można zamknąć w słoje na zimę lub spożywać od razu,pyszna,krucha,rozpływająca się w ustach i do tego ostra taka jaką lubisz, bo wszystko zależy od tego ile dasz sosu chili.Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 4 duże cebule
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 szklanka oleju
  • 1 małe opakowanie ketchupu ostrego
  • do smaku:sos chili , pieprz i sól

Wykonanie:

Z fasolki odcinamy końce, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie  do pół miękkości. Paprykę obrać, pozbawić nasion, umyć i pokroić w podłużne paski. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. W dużym garnku rozgrzać olej ,zeszklić na nim cebulę , potem wrzucić paprykę i chwilę obsmażyć. Fasolkę odsączyć i dodać do całości. Chwilę podsmażyć, a potem zalać ketchupem,sosem chili i do smaku dodać paprykę w proszku, sól i pieprz.Delikatnie wymieszać, wkładać gorące do słoi i pasteryzować od zagotowania : 30 min, a w drugim dniu pasteryzować od zagotowania- 20 min. Ostudzić i przełożyć w chłodne miejsce. Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx