W tych racuszkach wykorzystasz jabłka, których już nikt nie chce jeść i kefir, którego nikt już nie chce pić, bo za długo stoi w lodówce. Polecam zrobić coś z niczego!
- Składniki na ciasto:
- 2 jaja
- 1/2 l kefiru
- 4 łyżki cukru ( można mniej)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 2,5 szkl. mąki pszennej
- Składniki na sos waniliowy:
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- ekstrakt waniliowy( kilka kropel) lub cukier waniliowy( 1 mała łyżeczka)
- 4-5 jabłek
- olej do smażenia
Wykonanie ciasta:
Do miski wbić jaja i je roztrzepać widelcem. Dosypać cukier i sodę. Ubić widelcem i stopniowo dodawać mąkę ciągle mieszając. Jabłka obrać ze skórki . Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i na gorący nakładać łyżką lekko spłaszczając racuszki. Smażyć do pojawienia się złotego koloru. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć. Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym( chcemy aby nam tłuszcz z racuszków w niego wsiąkł).Układamy porcjami na talerze polewając sosem waniliowym.
Sos waniliowy:
W salaterce rozmieszać serek waniliowy z cukrem waniliowym lub ekstraktem waniliowym.
Uwaga!
W trakcie smażenia racuszków należy stopniowo uzupełniać zużyty olej.