Racuszki jabłkowe z sosem waniliowym

W tych racuszkach wykorzystasz jabłka, których już nikt nie chce jeść i kefir, którego nikt już nie chce pić, bo za długo stoi w lodówce. Polecam zrobić coś z niczego!

  • Składniki na ciasto:
  • 2 jaja
  • 1/2 l kefiru
  • 4 łyżki cukru ( można mniej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 2,5 szkl. mąki pszennej
  • Składniki na sos waniliowy:
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • ekstrakt waniliowy( kilka kropel)  lub cukier waniliowy( 1 mała łyżeczka)
  • 4-5 jabłek
  • olej do smażenia

Wykonanie ciasta:

Do miski wbić jaja i je roztrzepać widelcem. Dosypać cukier i sodę. Ubić widelcem i stopniowo dodawać mąkę ciągle mieszając. Jabłka obrać ze skórki . Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i na gorący nakładać łyżką lekko spłaszczając racuszki. Smażyć do pojawienia się złotego koloru. Odwrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć. Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym( chcemy aby nam tłuszcz z racuszków w niego wsiąkł).Układamy porcjami na talerze polewając sosem waniliowym.
Sos waniliowy:
W salaterce rozmieszać serek waniliowy z cukrem waniliowym lub ekstraktem waniliowym.
Uwaga!
W trakcie smażenia racuszków należy stopniowo uzupełniać zużyty olej.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx