Mie goreng

Danie to zrobiła moja córka posiłkując się internetem. Wyszło smakowite danie coś z ,, chińskiej patelni”. zrobione szybko ,prosto i smacznie. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 makaron  Mie-Nuden ( stoisko z chińską żywnością) ugotowany wg przepisu na opakowaniu
  • 2 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 cm świezego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 marchew tarta na tarce grube oczka
  • 1/2 poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 1 część biała pora sparzonego wrzątkiem i drobno pokrojonego
  • zielony szczypiorek
  • prażona cebulka ( nie musisz dawać jak nie masz)
  • 1 op. naturalnego tofu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebule, czosnek. chili, imbir wszystko umyć, obrać i wrzucić do młynka na warzywa. Drobno zmiksować. Wrzucić na gorący olej i 3-4 min przesmażyć, potem do tego dodać surowe jajo, sos sojowy, cukier trzcinowy ,marchew tartą, poszatkowaną kapustę pekińską, sparzony por, tofu pokrojone w kostkę. Wymieszać, stale podsmażać, na końcu dodać gotowany makaron. Przesmażyć ( makaron od sosu sojowego zbrązowieje) . dosmaczyć solą, pieprzem. na końcu posypać drobno pokrojonym zielonym szczypiorkiem i prażoną cebulką. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx