Risotto warzywne

Prosta, smaczna potrawa, która może być daniem samodzielnym lub przekąską schowaną w pudełku do pracy lub szkoły. Polecam!

  • Składniki:
  • 3/4 szkl. ryżu
  • 1 marchewka
  • pół ogórka szklarniowego lub gruntowego
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 rozniecony ząbek czosnku
  • 1 szkl. mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka soli
  • ulubione zioła do smaku np. kolendra, czosnek niedźwiedzi, oregano….

Wykonanie:

Zagotować w dużym garnku wodę, wsypać do niej przepłukany i odcedzony ryż i gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. Przelać ryż na sito i dokładnie odsączyć. Odłożyć na bok.
Marchew obrać i pokroić na mniejsze części, ogórek obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę .Umyć paprykę, pozbyć nasion i też pokroić w kostkę. Szalotkę obrać i pokroić w pół piórka.
Na głębokiej  patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i czosnek. Smażyć ok. 3 min, po czym wrzucić ugotowany ryż , groszek,sos sojowy i sól. Smażyć aż będą szkliste i przegrzane. Dodać do smaku ulubione zioła. Przybrać listkami kolendry.
Porada:  jeżeli chcemy uzyskać to risotto w wersji wzbogaconej, to możemy do niego dodać prażone orzechy  np. nerkowca. Można też warzywa zastąpić innymi, które nadają się do smażenia .Daje to możliwość zagospodarowania ,,resztek lodówkowych”. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx