Wykwintna potrawka drobiowa
Jest to danie jednogarnkowe, które możesz zaserwować zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. A dlaczego wykwintna? W jej skład wchodzą takie składniki jak: rodzynki, migdały, szafran, miód… Po prostu posmakuj i poczuj niebo w gębie!
- Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 500 g mięsa drobiowego gotowanego (może być z rosołu)
- 3 marchwie
- 1 biała rzodkiew
- 3 cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych z zalewą
- 1 puszka białej fasolki
- 5 dag płatków migdałowych
- 10 dag rodzynek
- 1/2 kostki masła
- oliwa z suszonych pomidorów w słoiku
- 2 łyżki miodu
- przyprawy: imbir, cynamon, szafran, pieprz, sól
Wykonanie:
Ugotowane mięso pokroić na mniejsze kawałki. Kaszkę kuskus zalać wrzącą wodą i przykryć pokrywką aby napęczniała. Rodzynki namoczyć we wrzątku i przelać na sicie. Marchew i białą rzodkiew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w piórka i podzielić na 2 części. Jedną połowę cebul zeszklić na patelni z połową oliwy z puszki pomidorów. Dodać do tego tartą marchew i rzodkiew. Chwilę poddusić.
Do wysokiego garnka włożyć mięso i wlać do niego krojone pomidory z pozostałą połową oliwy z zawartości puszki. Dusić na małym ogniu. Dodać do tego zawartość z patelni, wymieszać. Nadal dusić na małym ogniu. Po 5 min dodać odsączoną fasolkę z puszki, napęczniałą kaszkę kuskus, dobrze wszystko wymieszać a jak jest za gęste to można dolać odrobinę wody przegotowanej. Nadal dusić pod przykryciem (uważać, by dania nie przypalić!).
Tymczasem na patelni, na której dusiliśmy marchew z rzodkwią rozpuszczamy masło i szklimy na nim 2 część pokrojonych w piórka cebul. Solimy, dodajemy szczyptę pieprzu, pół łyżeczki cynamonu w proszku, odrobinę szafranu oraz imbiru w proszku. Na końcu dodajemy 2 łyżki miodu i karmelizujemy ok 15 minut cebulkę.
Do garnka wlewamy skarmelizowaną cebulkę, wsypujemy napęczniałe rodzynki i płatki migdałów. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, cynamonem. Wyłączamy, przekładamy danie na płaskie talerze i czekamy na słowa: poproszę o dokładkę, ale to przepyszne!
Smacznego 🙂