Rogaliki drożdżowo-kruche
Zostały Ci drożdże i nie wiesz co z nimi zrobić? Polecam szybkie i proste w wykonaniu rogaliki, które są wypełnione czym chcesz: owocem, dżemem, musem jabłkowym, kremem czekoladowym… Są również dla tych, którzy dbają o linię lub muszą uważać na cukier, bowiem w cieście nie mają ani grama cukru, a w środek możesz włożyć kawałek surowego jabłka i niczym ich nie polewać ani nie pudrować. Polecam!
- Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g schłodzonego masła lub margaryny
- 50 g smalcu
- 30-40 dag świeżych drożdży
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 żółtko (białko zostaw do posmarowania rogalików)
- nadzienie dowolne
- polewa może być ale nie musi (ja lubię sok z cytryny zmieszany z cukrem pudrem)
Wykonanie:
Do mniejszej miski wkrusz drożdże, wbij żółtko i wlej śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj tak by drożdże się uzyskały płynną konsystencję. We większą miskę przesiej mąkę, dodaj pokrojone zimne masło, smalec. Wszystko robotem wymieszaj na kruszonkę. Dodaj zawartość mniejszej miseczki z rozpuszczonymi drożdżami i ręką wyrób ciasto na kulę. Włóż ją w worek foliowy i przełóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
Potem na stolnicy podziel ciasto na 4 części i każdą z osobna rozwałkuj na kształt koła. Radełkiem lub nożem podziel je na 12 trójkątów małych lub 8 dużych. Nałóż dowolne nadzienie na najszerszy bok trójkąta i zwijaj w rogaliki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmaruj białkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stop. C. na ok. 30 minut. Potem wyłóż na kratkę i możesz ale nie musisz polukrować albo posypać cukrem pudrem rogaliki. Smacznego!