Rogaliki z musem jabłkowym

Rogaliki

Rogaliki z musem jabłkowym

Rogaliki proste do zrobienia, jeżeli nie masz musu jabłkowego pokrój jabłka bez skórki i gniazd nasiennych. Włóż kawałek na 1 rogalik, też wyjdą pyszne.

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
    Dodatkowe składniki:
  • mus jabłkowy (Przepis na prażone jabłka) lub jabłka surowe np. 3 -4 szt. w zależności od wielkości jabłek
    Na lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

 

Wykonanie:

Składniki ciasta szybko ze sobą zagnieść, uformować w kulę i włożyć do foliowego woreczka. Ten przełożyć wraz z zawartością na 3 godz do lodówki. Po czym ciasto wyjąć z foli i rozwałkować na koło, które trzeba podzielić na 16 części. Mus albo kawałki jabłek wkładamy i zawijamy od szerszej części. Rogaliki przekładamy na blachy piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 20 – 25 minut.

 
Wystudzone lukrujemy zmieszanym ze sobą cukrem pudrem z sokiem z cytryny. Smacznego!
Zamiast musu jabłkowego można użyć np. gęstych powideł śliwkowych lub owocowej marmolady.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx