Rogaliki z musem jabłkowym
Rogaliki proste do zrobienia, jeżeli nie masz musu jabłkowego pokrój jabłka bez skórki i gniazd nasiennych. Włóż kawałek na 1 rogalik, też wyjdą pyszne.
- Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 200 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Dodatkowe składniki: - mus jabłkowy (Przepis na prażone jabłka) lub jabłka surowe np. 3 -4 szt. w zależności od wielkości jabłek
Na lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Składniki ciasta szybko ze sobą zagnieść, uformować w kulę i włożyć do foliowego woreczka. Ten przełożyć wraz z zawartością na 3 godz do lodówki. Po czym ciasto wyjąć z foli i rozwałkować na koło, które trzeba podzielić na 16 części. Mus albo kawałki jabłek wkładamy i zawijamy od szerszej części. Rogaliki przekładamy na blachy piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 20 – 25 minut.
Wystudzone lukrujemy zmieszanym ze sobą cukrem pudrem z sokiem z cytryny. Smacznego!
Zamiast musu jabłkowego można użyć np. gęstych powideł śliwkowych lub owocowej marmolady.