Rolada biszkoptowa

Przepis Krysi biorącej udział w programie  Bace off ale ciacho. Smaczna, prosta w wykonaniu i efektownie wyglądająca na półmisku. Smakuje na podwieczorek do kawki. Polecam!

 

  • Składniki na 2 rolady (ciasto):
  •  8 jaj
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
    Krem:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 kostka masła

Wykonanie ciasta na 2 blachach od piekarnika:

Oddzielić żółtka od białek. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. W osobnej misce zmiksować do białości żółtka z cukrem. Do tego dodać przesiane przez sitko mąki . Wymieszać. Delikatnie najpierw wkręcić 1/4 ubitej piany z białek a później resztę piany. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Na półki piekarnika nałożyć natłuszczony papier do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.  .Każdą z nich równomiernie rozłożyć na 2 blachy (półki ) piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C. termoobieg ok. 15 min.  Przygotować 2 ściereczki, ręczniki kuchenne. Obsypać je cukrem pudrem. Na każdą nałożyć upieczone ciasto tak by papier był na wierzchu. Zdjąć ten papier i zawinąć wraz ze ściereczką rolady. Dwie rolady tak zwinięte pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie robimy krem.

Wykonanie kremu:

Z puszki brzoskwiń odsączamy syrop.
Do rondla wlewamy pół szklanki syropu z puszki. Zagotowujemy go. Do reszty syropu wlewamy mleko,dodajemy suchy budyń,cukier i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy by nie było grudek i wlewamy cienkim strumieniem na gotujący się syrop, ciągle mieszamy. Otrzymamy jednolitą masę budyniową, wyłączamy ogień i przykrywamy całość folią, by nie utworzył się kożuch. Masę studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po 1 łyżce wystudzonej masy budyniowej.

Ciasto odwijamy zrolowane z ręcznika. Smarujemy kremem na całej jego powierzchni. Obkładamy pokrojonymi  kawałkami odsączonych brzoskwiń.
Zawijamy tak by złączenie było na dole rolady i wstawiamy do lodówki. Można podawać obsypane cukrem pudrem lub dodać jeszcze rozetki bitej śmietany na wierzchu. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx