Rolada indycza z sosem żurawinowym

Rolada indycza

Rolada indycza z sosem żurawinowym

 

Znudził Ci się pospolity indyk? Zrób go inaczej. Nadziewany suszonymi plasterkami jabłek i obłożony sosem żurawinowym i to nie byle jakim, ale robionym na czerwonym winie! Spróbuj, a może to będzie Twój ulubiony smak!

 

 

  • Składniki:
  • 1 duży (ok. kg) filet z indyka
  • ok. 10 plasterków suszonych jabłek
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • olej
  • 15 dag suszonych żurawin
  • 150 ml czerwonego wina
  • 3 łyżeczki miodu

 

 

Wykonanie:

Filet z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nałożyć na niego folię spożywczą i delikatnie go rozbić tak by powstał duży płat. Oprószyć go solą, pieprzem i ostrą papryką. Na mięso nałożyć plasterki suszonego jabłka. Całość ostrożnie zawinąć w rulon i obwinąć bawełnianą nitką. Skropić olejem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w 180 stopniach C ok. 80 minut. W trakcie pieczenia od czasu do czasu polewać roladę wytapianym tłuszczem.

 

Sos żurawinowy:

Żurawiny zalewamy wrzątkiem, chwilę je odmaczamy, odcedzamy na sitku i wkładamy do rondelka. Zalewamy czerwonym winem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy tak długo aż wino się zredukuje do gęstości sosu. Na końcu dodajemy 3 łyżeczki miodu. Chwilę gotujemy do jego rozpuszczenia, mieszamy i sos gotowy.

 

Z rolady po upieczeniu i ostudzeniu-ściągamy nitkę, kroimy na plastry i podajemy na półmisku przystrojonym sałatą. Na boku umieszczamy sos żurawinowy.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx