Rolada indycza z sosem żurawinowym
Znudził Ci się pospolity indyk? Zrób go inaczej. Nadziewany suszonymi plasterkami jabłek i obłożony sosem żurawinowym i to nie byle jakim, ale robionym na czerwonym winie! Spróbuj, a może to będzie Twój ulubiony smak!
- Składniki:
- 1 duży (ok. kg) filet z indyka
- ok. 10 plasterków suszonych jabłek
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- olej
- 15 dag suszonych żurawin
- 150 ml czerwonego wina
- 3 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Filet z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nałożyć na niego folię spożywczą i delikatnie go rozbić tak by powstał duży płat. Oprószyć go solą, pieprzem i ostrą papryką. Na mięso nałożyć plasterki suszonego jabłka. Całość ostrożnie zawinąć w rulon i obwinąć bawełnianą nitką. Skropić olejem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w 180 stopniach C ok. 80 minut. W trakcie pieczenia od czasu do czasu polewać roladę wytapianym tłuszczem.
Sos żurawinowy:
Żurawiny zalewamy wrzątkiem, chwilę je odmaczamy, odcedzamy na sitku i wkładamy do rondelka. Zalewamy czerwonym winem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy tak długo aż wino się zredukuje do gęstości sosu. Na końcu dodajemy 3 łyżeczki miodu. Chwilę gotujemy do jego rozpuszczenia, mieszamy i sos gotowy.
Z rolady po upieczeniu i ostudzeniu-ściągamy nitkę, kroimy na plastry i podajemy na półmisku przystrojonym sałatą. Na boku umieszczamy sos żurawinowy.
Smacznego 🙂