Rolada jabłkowa
Jesienią sady się rumienią przepysznymi polskimi jabłkami. Zachęcam do upieczenia pysznej biszkoptowej rolady z jabłkami. Przysypana delikatnie cukrem pudrem i z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych umili każdemu podwieczorek. Smacznego!
- Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 6 całych jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 garść bułki tartej
- cynamon do posypania jabłek
- cukier waniliowy domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy) – do posypania jabłek
- 6-7 jabłek obranych ze skórki i pokrojonych w równej grubości plasterki
Wykonanie:
Na dużą blachę od piekarnika nakładamy papier do pieczenia i go delikatnie musimy natłuścić. Na nim układamy jeden obok drugiego ciasno plasterki jabłek. Posypujemy to bułką tartą, cynamonem i cukrem waniliowym.
Robimy ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Stale ubijając dodajemy do nich stopniowo cukier, a gdy ubiliśmy wszystko do białości dodajemy stopniowo rozbełtane widelcem żółtka. Dalej mieszamy. Odstawiamy robot i w osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Drewnianą łyżką lub łopatką stopniowo mieszamy masę jajeczną i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem.Tak przygotowane ciasto wlewamy bezpośrednio na jabłka , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 25 min.
Na blacie stołu rozkładamy czysty ręcznik płócienny lub lniany i na niego przewracamy do góry nogami upieczone jeszcze gorące ciasto tak by jabłka znalazły się na wierzchu. Szybko ściągamy z nich papier do pieczenia, a gorące ciasto zawijamy ściśle za pomocą ręcznika kuchennego w roladę. Tak zawinięte pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po czym odwijamy ręcznik kuchenny, przekładamy roladę na półmisek, przyprószamy cukrem pudrem. Podajemy pokrojoną z gałką lodów lub kleksem ubitej śmietany. Można też w roladę długą szprycą wcisnąć bitą śmietanę z żelatyną, ale wcześniej należy ją schłodzić w lodówce.