Rolada pieczarkowa
Rolada pieczarkowa lub jak kto woli pasztet z pieczarek może być daniem obiadowym (polana dowolnym sosem w towarzystwie ziemniaków, kaszy bądź ryżu) lub położona na kanapce w towarzystwie zielonej sałaty i polana ketchupem. Wybór należy do Was.
- Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 4 cebule
- 3 czerstwe bułki np kajzerki
- 1 szklanki mleka
- 4 jaja
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- olej
Wykonanie:
Pieczarki umyć, obrać, przetrzeć na tarce o dużych oczkach i odparować na suchej patelni. Potem wlać troszeczkę oleju, je usmażyć i odłożyć do miski. Na tej samej patelni dolać troszeczkę oleju i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodać do pieczarek. Bułki namoczyć w mleku, a jak zmiękną to je odcisnąć i włożyć do miski z pieczarkami i cebulą. Dodać do smaku sól i pieprz.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do przestudzonej masy i wymieszać wszystko razem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Natkę pietruszki drobno pokroić i dodać do masy. Łyżką delikatnie wmieszać w masę białka. Przełożyć roladę – pasztet do aluminiowych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Mogą też być foremki keksowe ok. 2 sztuki. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. godzinę.
Smacznego 🙂