Pomysł siostry Faustyny a wykonanie moje. Pokrzywy z własnego ekologicznego ogródka w którym stosuję tylko naturalne środki ochrony roślin. A, że pokrzywa jest zdrowa i posiada całą skarbnicę witamin to wszyscy o tym wiedzą. Najgorsza sprawa to ją urwać tak by się nie poparzyć a już cała reszta z jej przyrządzaniem to już pikuś jak mówią moje pociechy. Zachęcam, zróbcie chociaż raz na próbę, ręczę że nie pożałujecie. Kolorystycznie też cieszy oko. Polecam!
- Składniki:
- 30 dag młodej najlepiej majowej pokrzywy
- 6 jaj
- 3 łyżki mąki pszennej
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 op. wędzonego łososia ( 200-300 g)
- 2 śmietankowe serki do smarowania
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Świeżą młodą pokrzywę przełożyć na sito. sparzyć wrzątkiem ,wystudzić, pokroić na mniejsze części i zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa. Do masy pokrzywowej dodać żółtka,mąkę i sok z cytryny oraz obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. do smaku dodać sól i pieprz. Wymieszać i delikatnie połączyć z uprzednio ubitą pianą z białek ze szczyptą soli. Otrzymamy ciasto. Na blachę piekarnikową nakładamy papier do pieczenia i równomiernie na niej rozsmarowujemy łyżką to ciasto.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok.20 min ( do zarumienienia ciasta). Wyciągamy blachę na kratkę, studzimy .Równomiernie rozsmarowujemy na nim serki śmietankowe i wzdłuż dłuższego końca ciasta nakładamy jeden przy drugim płaty łososia wędzonego. Zawijamy w ścisłą roladę pomagając sobie papierem w którym ciasto było pieczone w ten sposób, że podczas zawijania delikatnie odrywamy ten papier od ciasta ( bez obaw- lekko odchodzi). Całą roladę zawijamy w ten papier lub w folię spożywczą i zakładem na dół umieszczamy na parę godzin w lodówce. Przed podaniem kroimy na zgrabne kawałki i układamy na półmisku. Smacznego!Porada- jeżeli nie masz pokrzywy możesz zrobić roladę ze szpinakiem.