Dostałam piękną chudą karkówkę i postanowiłam zrobić z niej ,, karkówkowe zrazy”. W identyczny też sposób robię zrazy z wołowiny. Polecam!
- Składniki:
- ok 1 kg karkówki środkowej
- sól i pieprz mielony
- musztarda
- słonina lub boczek wędzony( cienkie plasterki)
- ogórki kiszone
- cebula
- grzyby marynowane
- mąka do obtoczenia
- smalec
- 3-4 szt ziela angielskiego
- liść laurowy
- 4 kulki pieprzu
- 2-3 grzyby suszone
- śmietana 12 %
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Mięso pokroić na cienkie płaty i rozbić . Posolić, dodać pieprz i każdy płat posmarować musztardą. Na pojedyncze płaty mięsa dać plaster słoniny lub boczku, plaster ogórka kiszonego, plaster cebuli, drobno pokrojone grzybki marynowane i zawinąć rolady. Obtoczyć je w mące a następnie przyrumienić na roztopionym smalcu z każdej strony. Wlać wrzącą wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Do całości pokruszyć suszone grzyby. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Wyciągnąć roladki na bok. Śmietanę wymieszać z mąką i zawartością gorącego sosu, wlać do garnka i gotować do chwili uzyskania odpowiedniej gęstości. Dosmaczyć solą i mielonym pieprzem. Roladki wyłożyć na półmisek i do tego zaserwować sos w sosjerce lub położyć bezpośrednio na talerze i każdy sobie polewa mięso sosem wg uznanie. Smacznego!