Roladki ze szpinakiem i papryką

Roladki ze szpinakiem

Roladki ze szpinakiem i papryką

 

Roladki są kolorowe i zachęcą niejadków do skosztowania tego dania. Możesz je zaserwować na obiad z ryżem, ziemniakami, kaszą lub kolację z pieczywem.

 

  • Składniki:
  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 opakowanie mrożonego lub 1/2 kg świeżego szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • plastry żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • olej
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:
Pierś indyczą umyć i rozkroić tak, by powstał jeden duży płat mięsa. Ewentualnie delikatnie go rozbić tłuczkiem przez folię, ale uważać trzeba aby nie przerwać mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie masło wyłożyć na spodeczek i wymieszać z 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę. Posmarować tym masłem czosnkowym powierzchnię rozbitego mięsa. Odłożyć w chłodne miejsce. Tymczasem na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu do odparowania całej wody. Wystudzić szpinak. Paprykę pokroić w paski. Na posmarowane masłem czosnkowym mięso rozłożyć szpinak, pozostałe ząbki czosnku przecięte na płatki dowolnej grubości i paski papryki. Na to nałożyć plastry żółtego sera. Zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku.Umocować rulon za pomocą nitki i smażyć go na rozgrzanym oleju z każdej strony. Potem przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Po upieczeniu odkręcić nitkę i roladę kroić na dowolne plastry.
Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx