Roladki ze szpinakiem i papryką
Roladki są kolorowe i zachęcą niejadków do skosztowania tego dania. Możesz je zaserwować na obiad z ryżem, ziemniakami, kaszą lub kolację z pieczywem.
- Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 1 opakowanie mrożonego lub 1/2 kg świeżego szpinaku
- 1 czerwona papryka
- plastry żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- olej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pierś indyczą umyć i rozkroić tak, by powstał jeden duży płat mięsa. Ewentualnie delikatnie go rozbić tłuczkiem przez folię, ale uważać trzeba aby nie przerwać mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie masło wyłożyć na spodeczek i wymieszać z 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę. Posmarować tym masłem czosnkowym powierzchnię rozbitego mięsa. Odłożyć w chłodne miejsce. Tymczasem na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu do odparowania całej wody. Wystudzić szpinak. Paprykę pokroić w paski. Na posmarowane masłem czosnkowym mięso rozłożyć szpinak, pozostałe ząbki czosnku przecięte na płatki dowolnej grubości i paski papryki. Na to nałożyć plastry żółtego sera. Zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku.Umocować rulon za pomocą nitki i smażyć go na rozgrzanym oleju z każdej strony. Potem przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Po upieczeniu odkręcić nitkę i roladę kroić na dowolne plastry.
Smacznego 🙂